Údržba fotovoltaických panelů

Než se zaměříme na správné postupy údržby solárních panelů, je nezbytné vysvětlit, proč je důležité udržovat tyto panely čisté a pečovat o ně. Tento krok je zásadní pro optimalizaci jejich výkonu a prodloužení životnosti. Opomíjení pravidelné údržby může negativně ovlivnit jejich výkon a celkovou účinnost, což by mohlo vést k nižší produkci elektřiny a zkrácení životnosti panelů.

Proč je údržba fotovoltaických panelů důležitá?

Účinnost fotovoltaických zařízení klesá s narůstajícím znečištěním. Zanedbaná údržba může vést k postupnému snižování výkonu. V prvním roce mohou být solární panely v dobrém stavu, ale již ve druhém roce bez pravidelné údržby se znečištění začne projevovat a způsobovat pokles výkonu. Po dvou až třech letech bez údržby může účinnost panelů klesnout až o 13 %. Čím déle jsou panely bez péče, tím těžší je jejich následné čištění, protože nečistoty mohou být hluboko zakořeněny. Proto se doporučuje pravidelně kontrolovat stav panelů nejen vizuálně, ale také provádět preventivní prohlídky a údržbu za pomoci certifikovaných odborníků. I když tato služba může být finančně náročná, její přínos v podobě lepšího výkonu a úspor energie může být značný.

Poškození solárních panelů, i když jsou obecně velmi odolné vůči vnějším vlivům, není neobvyklé. Testování odolnosti zahrnuje situace jako střelba ledových koulí nebo zátěžové zkoušky v extrémních podmínkách. Poškození mohou způsobit i zvířata nebo výrobní vady, které se projeví časem. Zejména po bouřích nebo krupobití je důležité důkladně zkontrolovat panely. Vizuální prohlídka může odhalit mechanická poškození, a pokud k nim dojde, je třeba kontaktovat servis a pojišťovnu.

Jak je to s čištěním fotovoltaických panelů?

Správná údržba fotovoltaických panelů může prodloužit jejich životnost, která obvykle dosahuje 20 až 30 let. Pravidelná údržba, podobně jako u zubů, je klíčem k jejich spolehlivému fungování po celou dobu životnosti. Zanedbání údržby může vést k degradaci panelů, nutnosti jejich výměny a zvýšenému riziku požáru. V případě reklamace vadného panelu způsobeného nedostatečnou údržbou může výrobce nebo instalatér reklamaci zamítnout, protože pravidelný servis bývá často součástí záručních podmínek. Pravidelná péče o panely je tedy nezbytná pro dosažení maximálního výkonu a životnosti.

Nejčastějším poškozením solárních panelů je poškození vnější vrstvy tvrzeného skla, které chrání panel. Tato poškození, obvykle ve formě prasklin, jsou často viditelná pouhým okem. Vznikají během manipulace s panely, například při přepravě nebo neodborné instalaci, ale také vlivem extrémního počasí jako bouřky s kroupami, blesky, pády větví nebo špatně upevněné konstrukce. Při zjištění poškození je vhodné kontaktovat servisní firmu a odpojit poškozený panel. Poškozený panel by měl být ideálně nahrazen novým.

 

 

Jak probíhá pravidelná kontrola a údržba solární elektrárny?

Pravidelná kontrola solárních panelů by měla probíhat ideálně každé tři měsíce a minimálně jednou ročně. Kontrola zahrnuje posouzení čistoty panelů, jejich mechanického poškození a stavu rámů a komponent. Zvláštní pozornost je třeba věnovat kovovým částem, které jsou náchylné k znečištění. Dále je důležité ověřit těsnost a správnost spojů a upínacích zařízení. Kabely a montážní materiál by měly být v dobrém stavu a pevně uzemněny.

Obloukové poruchy jsou častým problémem solárních systémů a mohou představovat riziko požáru. Tyto poruchy vznikají, když dojde k poškození elektrického obvodu, což umožňuje proudu uniknout a vytvořit oblouk s vysokými teplotami. Mohou být způsobeny mechanickým poškozením kabelů, špatným připojením nebo přetížením obvodů.

Liší se údržba fotovoltaických a solárních systémů na vytápění nebo ohřev vody?

Údržba solárních kolektorů a fotovoltaických systémů se v podstatě neliší. Oba typy zařízení jsou ovlivněny stejnými povětrnostními vlivy a podmínkami životního prostředí, jako je znečištění, stromy způsobující pády větví, teplotní extrémy a UV záření. Důležitým prvkem údržby je zaměření se na spojení kovových dílů a skla panelu, kde se nejčastěji usazují nečistoty.

Jak provádět čištění solárních panelů a jak postupovat?

Při čištění solárních panelů svépomocí je klíčové nejprve vypnout celý solární systém a zajistit, že všechny izolátory jsou odpojeny. Poté můžete začít s čištěním.

Potřebné vybavení a materiály zahrnují:

  • Dlouhý držák s připevněnou stěrkou
  • Měkký smeták nebo smeták s jemnými štětinami
  • Mop nebo jemnou houbu na konci násady
  • Vapku
  • Čistou vodu o mírné teplotě
  • Vhodné čistící prostředky pro solární panely
  • Foukač na odstranění listí
  • Volitelně rotační kartáče
  • Pro velké solární parky se používají speciální stroje

Při čištění je důležité vybrat vhodný čas, kdy na panely nesvítí přímé slunce. Ideální je čištění časně ráno, pozdě odpoledne nebo za oblačného počasí. Ranní čas je nejvhodnější, protože na panelech může být ještě rosa, což usnadňuje čištění. Je vhodné vyhnout se čištění během nejvyšších teplot během slunečného dne, protože voda a čisticí prostředky se mohou rychle vypařit a zanechat stopy na panelech. Začněte čištěním hrubých nečistot smetákem, zejména na podzim může být užitečný foukač na odstranění listí.