Sluneční záření v Moravskoslezském kraji

 

Plánujete fotovoltaiku? Moravskoslezský kraj představil interaktivní mapu slunečního záření

Od začátku roku vyhledalo informace více než deset tisíc zájemců o solární panely. Díky aplikaci Oslunění, kterou vydal Moravskoslezský kraj, můžete u vás doma snadno zjistit intenzitu slunečního záření.


Ukázka mapy v aplikaci “Oslunění”

 

 

Interaktivní mapa slunečního záření je skvělým a efektivním nástrojem pro plánování fotovoltaických instalací. Na vývoji této aplikace spolupracoval Moravskoslezský kraj s oddělením geoinformatiky a brněnská společnost, která využívala letecké snímky regionu získané pomocí velkoformátových kamer pro výpočet oslunění. Umožňuje uživatelům zjistit dobu slunečního svitu na jejich nemovitostech, přičemž intenzitu slunečního záření zobrazuje pomocí barevného označení. Mapa rovněž poskytuje grafické reprezentace územních plánů a správních členění. Od začátku roku byla využita více než deseti tisíci uživateli a je dostupná na geoportal.msk.cz.

Tato mapa se stává nepostradatelným pomocníkem pro všechny, kdo uvažují o instalaci solárních panelů. Pomáhá lépe porozumět slunečním podmínkám a optimalizovat umístění fotovoltaických systémů pro maximální efektivitu.