Nová povinnost pro firmy: Prezentace ESG zpráv o environmentální, sociální a správní udržitelnosti

Nová povinnost pro firmy: Prezentace ESG zpráv o environmentální, sociální a správní udržitelnosti



Zavádění ESG reportování do české legislativy: Co čeká české firmy?

České podniky budou muset nově připravovat zprávy o udržitelnosti, které se zaměří na environmentální, sociální a správní aspekty jejich činnosti. Tento nový zákonný požadavek začne platit od začátku roku 2024 a zatím se týká zejména velkých korporací s významným dopadem.

Tato povinnost se bude postupem času vztahovat na širší okruh podniků, proto by se nemělo otálet se sledováním a reportováním v těchto klíčových oblastech již nyní. Tímto způsobem budete mít přehled o udržitelnosti svého podnikání a splníte nové legislativní požadavky.

Povinnost zveřejňovat zprávy o udržitelnosti

Témata související s udržitelností a ESG zahrnují uhlíkovou stopu, emise, nakládání s odpady, bezpečnost výrobků, pracovní podmínky zaměstnanců a boj proti korupci. Velké korporace jsou již několik let povinny reportovat o těchto tématech podle směrnice NFRD (The Non-Financial Reporting Directive). Tato směrnice vyžaduje, aby finanční instituce a společnosti s více než 500 zaměstnanci, které obchodují na burze, zveřejňovaly své zprávy o udržitelnosti. Ačkoli tento přístup není zcela nový, odpovědné podnikání je již dnes klíčové pro investory nebo banky.

S příchodem nové evropské směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) budou povinné ESG reporty muset zpracovávat i další společnosti. Evropský parlament a Rada EU tuto směrnici přijaly v prosinci 2022 a od roku 2024 se její požadavky začleněny do českého zákona o účetnictví.

Kdo bude nově povinen zpracovávat zprávu o udržitelnosti

Nová pravidla se budou vztahovat na:

  1. Všechny velké, střední a malé firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze.
  2. Ostatní společnosti, které splňují alespoň dvě z následujících tří kritérií:
  • více než 250 zaměstnanců;
  • roční obrat nad 50 milionů EUR;
  • hodnota aktiv nad 25 milionů EUR.