Inteligentní měření přinese revoluční změny. Zákazníci ušetří, zní z ministerstva

Chytré elektroměry a komunitní energetika přinášejí zásadní změny, které odběratelům umožní snížit účty za energie. René Neděla z Ministerstva průmyslu a obchodu zdůrazňuje revoluční potenciál těchto technologií v české energetice.

Malá krabička změní českou energetiku tím, že chytré elektroměry umožní zákazníkům sledovat svou spotřebu kdykoliv během dne, což nebylo s běžnými elektroměry možné. Nové elektroměry budou zdarma instalovány všem odběratelům se spotřebou nad 6 MWh ročně od července. Někteří zákazníci, zejména ti s fotovoltaikou či nabíječkami pro elektromobily, již chytré elektroměry mají.

„Je to revoluční změna, kdy nákupy a následně i vyúčtování není v hodinovém intervalu, ale v 15 minutách. Vyhodnocování dané patnáctiminutovky a zúčtování probíhá hned druhý den, tak jak bylo běžné u hodinové,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys René Neděla, vrchní ředitel sekce energetiky na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Nový systém měření je klíčový pro rozvoj komunitní energetiky, protože umožňuje rychlejší vyhodnocování sdílené a spotřebované elektřiny. Začátek sdílení elektřiny v Česku bude záviset na počtu zákazníků, kteří se přihlásí ke sdílení od srpna, a na spolupráci mezi distributory, dodavateli a novou firmou Energetické datové centrum (EDC).

Zákazníci s běžnými elektroměry nemají možnost zjistit přesné časy nejvyššího odběru a nejnižší spotřeby. Chytré elektroměry umožňují sledování spotřeby online a optimalizaci podle aktuálních cen elektřiny. Tento posun k detailnímu monitorování spotřeby otevírá cestu pro pokročilé systémy řízení a optimalizace energetických toků, jako je například Hardmin Controlbee 4.0.

hardmin

Hardmin Controlbee 4.0 je modul vyvinutý v České Republice ve spolupráci s univerzitou VŠTE - České budějovice určený pro efektivní správu energetických zdrojů, který nabízí širokou škálu funkcí pro monitorování a úpravu energetických toků v reálném čase. Díky snadné integraci a intuitivnímu použití je tento systém vhodný pro domácnosti i firmy. Podporuje integraci různých energetických systémů, včetně fotovoltaických panelů, tepelných čerpadel a nabíjecích stanic pro elektromobily. Pokročilé algoritmy a senzorové technologie umožňují optimalizaci výroby a spotřeby energie, což přispívá k efektivnějšímu využití zdrojů a snižování nákladů na energie.

Implementace takových pokročilých systémů bude vyžadovat, aby distribuční společnosti a obchodníci přizpůsobili své fungování novým podmínkám sdílení elektřiny. Sdílená elektřina bude levnější než ta na trhu, což přinese úspory a energetické společenství umožní sdílení elektřiny mezi až 1000 členy.

Ve Francii, Německu a dalších zemích je sdílení energie již možné. V Česku zatím chybí potřebná legislativa, ale situace se změní od roku 2024. Registrace pro sdílení bude možná od 1. srpna u EDC a sdílení elektřiny by mohlo být reálně dostupné už v září.

Sdílení elektřiny přinese nové výzvy pro obchodníky, ale také možnosti úspor pro zákazníky. Komunitní energetika se bude postupně rozvíjet a přinese dlouhodobé výhody.