Firmy se stále více obracejí k bateriím: Šetří náklady a stabilizují energetickou síť

Zájem o velkokapacitní baterie v průmyslu a firmách prudce roste. To pomáhá snižovat náklady a stabilizovat energetickou síť, přičemž stát začíná řešit dotace na tyto systémy.

Rostoucí poptávka po bateriích

Firmy nyní více investují do úložných systémů energie. Společnost Raylyst zaznamenala v prvním pololetí letošního roku nárůst poptávky po velkokapacitních bateriích o 40 % oproti celému roku 2023. „Vidíme výrazný nárůst zájmu o naše bateriové systémy,“ uvádí Michal Petřek, ředitel inovací Raylyst.

Úspora nákladů a stabilizace sítě

Bateriová úložiště umožňují firmám snížit závislost na dodávkách elektřiny ze sítě a ušetřit náklady. Petr Ondřej ze společnosti Andrew Solar potvrzuje, že zájem firem o bateriové systémy výrazně vzrostl v posledních dvou letech. ČEZ očekává další rozmach baterií díky legislativním změnám a dotačním programům od roku 2025.

Budoucí vývoj

Podle odborníků hlavní vlna zájmu teprve přijde. René Milota ze společnosti Acetex očekává největší nárůst zájmu ve druhé polovině letošního roku. Česká republika již má vysoký podíl baterií u malých domácností v Evropě.

Jan Fousek z Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT vysvětluje, že investice do baterií činí fotovoltaiku stabilnějším a výhodnějším zdrojem energie.

Dotace a budoucí plány

Velké baterie jsou instalovány hlavně zemědělskými a průmyslovými podniky. V budoucnu se očekává růst poptávky u dopravních a kurýrních společností přecházejících na elektromobilitu. Dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) podporují firemní instalace fotovoltaik s bateriemi. Patra Milcová z MPO uvádí, že bylo podáno 2369 žádostí o dotace s kapacitou baterií zhruba 220 MWh.

Do budoucna se plánuje finanční podpora i pro samostatně stojící velkokapacitní baterie, což podpoří další rozvoj těchto technologií.